last weekend tetibe terasa pulak nak buat pizza. yeahhhh...my eldest sister pun ad, tersgtlah chantek!
sebelum dibakar
selepas dibakar
percubaan pertama yg agak menjadi. sedap tapi aga terlebih toppingnye sehingga melimpah2.hahahaha....untuk doh, tak buat la tapi beli je roti pita kat carrefour...hehehe, malas nak buat....
untuk toppingnye, ramuan biasa:
1. mayonis
2. sos spegetti
3. nenas (dlm tin)
4. capsicum (kaler hijau)
5. frankfutier (sosej)
6. daging salai (smoked meat) - ala2 pepperoni
7. cheddar cheese
8. cheese mozarella
and mi 2nd sister, buat trifle for dessert.
triffle before...lupe snap my sister's
bahan-bahan:
1. kek gulung
2. tepung custard
3. instant pudding (any flavour) - dlm pic original flavour but my sister's using manggo
4. mixed fruit (cocktail)
5. susu cair
6. gula pasir
cara-cara:
1. potong kek gulung layer by layer dan letak dlm loyang/bekas
2. tepung custard dipanaskan sehingga cair dan tuang dalam loyang/bekas tadi...tak perlu byk, cukup sekadar menutupi lapisan kek
3. puding instant juga dipanaskan sehingga cair
4. asingkan buah dlm tin dengan syrup...dan taburkan buah diatas tepung custard dlm loyang
5. last sekali letak puding instant yg telah dicairkan...sehingga menutupi keseluruhan lapisan buah
6. simpan dlm peti sejuk untuk dikeraskan/disejukkan
7. syrup mixed fruit tadi dicampurkan dengan susu cair dan dipanasan sehingga mendidih. rasa dan jika kurang manis, boleh lah dicampurkan dengan gula.
8. angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
9. anggaran dalam sejam atau dua, boleh la dihidangkan dan dimakan bersama syrup tadi :)
notakaki: but i still miss my husband :(
No comments:
Post a Comment