nasib baik ade jual isi kerang...good. tak perlu nak susah payah kopek kerang.hahahah...punya la pemalas.
gambar hiasan dr en.google...
Bahan A untuk dikisar:
cili kering 5-10 biji direbus dahulu
bawang kecik 2 ulas
bawang putih seulas
halia seinci
Bahan B untuk digoreng:
basuh isi kerang dengan air dan air asam jawa
tumis bawang kecik sebiji bersama bawang putih
goreng isi kerang tadi 1/2 cook
tumis bahan A dengan sedikit minyak
pastikan mendidih dan cukup masak (minyak naik)
masukkan air asam jawa
masukkan batang sawi
masukkan bahan B
masukkan garam dan gula secukup rase
kacau dan biar sehingga mendidih/kering
masukkan kueh tiaw (telah siap dibasuh)
masukkan daun sawi
gaul dgn berhati-hati sehingga kering
sedia untuk dihidang
tips: ketika menumis masukkan kicap pekat untuk kelihatan lebih gelap dan menyelerakan dan gantikan sawi dengan daun bawang. owh ya jgn lupe taugeh
menu ke-2 adalah tepung pelita...
bahan A:
kisar 4 helai daun pandan dengan sedikit air
masukkan dlm mangkuk bersama-sama:
5 cawan air
masukkan dlm mangkuk bersama-sama:
5 cawan air
4 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
secubit air kapur (jangan banyak nnt pahit!)
gaul sehingga sebati
masak atas dapur dan kacau sehingga pekat dan berkilat diatas api yang sangat kecil
masukkan adunan daun pandan ke dalam acuan
biarkan sejuk
bahan B:
4 cawan santan + garam secukup rasa + 1/2 cawan tepung beras
gaul sehingga sebati
masak adunan santan sehingga pekat dan berkilat
masukkan adunan tadi diatas adunan pandan didalam acuan
biar sejuk
sedia untuk dihidang
tip: jika ingin warna menarik, letak sedikit pewarna hijau/pandan.
notakaki: hp sy tak canggih nak upload gambar dr phone. so, kidnap gambar dr en google je la yea...tunggu sehingga boleh upload gambar dr tepon canggih bakal hubby :)
ala. br nk sggh upload gamba yg betul. cm bes je buat tepung pelita sendiri. hehee..
ReplyDeletebest best...tapi ngenyah.hahhaah...
ReplyDelete